Calitatea aerului și tehnologia Diesel

Calitatea aerului și tehnologia Diesel

Ce este dioxidul de carbon? Dioxidul de carbon (CO2) este un gaz fără miros, invizibil, care face parte din compoziția naturală a atmosferei, în concentrație mică. Cauza principală a schimbărilor climatice este considerată a fi concentrația mărită de CO2 (efectul de seră).

De unde provine dioxidul de carbon? Dioxidul de carbon este generat în toate procesele de ardere, de exemplu. Împreună cu alți poluanți, traficul rutier contribuie la aproximativ 23% din emisiile de CO2.

Sursa: Agenția Europeană de Mediu (AEM), raport tehnic nr. 09/2014, Figura 18.2

În Germania, de exemplu, gazele de eșapament produse de autoturismele diesel reprezintă doar 5% din emisiile totale de CO2.

De ce este mai avantajos carburantul diesel față de ceilalți carburanți? Datorită eficienței mai mari a carburantului diesel, consumul este cu până la 25% mai mic față de un motor comparabil cu aprindere prin scânteie. Având în vedere că emisiile de CO2 sunt strâns legate de consumul de carburant, și nivelul de dioxid de carbon este mai mic. Motoarele diesel au un consum de carburant cu până la 25% mai mic și emit cu aproximativ 15% mai puțin dioxid de carbon.

Obiective realiste? Începând din 2015, pentru autoturisme a fost stabilită o limită maximă de CO2 de 130 g/km. Întreaga flotă de autoturisme a unui producător auto trebuie să respecte această valoare medie. Până în 2020, pragul limită va fi redus la 95 g/km.

Tehnologia diesel este cheia pentru respectarea limitei de 95 g/km pentru emisiile de CO2 în 2020. Limitele stricte de emisii de CO2 pot fi îndeplinite în următorii cinci ani doar cu tehnologia diesel.

Sursa: Bosch.