TEMATICA: SUFLANTELE INTERNE

TEMATICA: SUFLANTELE INTERNE

Suflantele interne – informații tehnice de la Nissens:

Defecțiuni frecvente ale suflantelor interne și metode de detectare ale acestora.

 

 

CONTEXT:

Suflantele interne (suflantele) transferă aerul cald / rece (în funcţie de temperatura setată) de la încălzitor/evaporator la cabină. Suflanta se asigură în acelaşi timp că evaporatorul funcţionează în parametri, menţinând fluxul de aer în timpul procesului de evaporare.

În majoritatea cazurilor suflanta se găseşte în modulul HVAC (căldură ventilaţie-aer condiţionat) şi are în medie o durată de funcţionare de 8 ani. Cu toate acestea, durata de funcţionare a suflantei poate fi grav afectată dacă filtrul de aer habitaclu nu e eficient sau dacă de exemplu maşinile folosite în scopuri comerciale au un kilometraj mare.


TIPURI DE DEFECŢIUNI:

Suflantele se pot defecta dintr-o mulţime de motive. Problemele pot apărea chiar după montaj sau pot fi descoperite ulterior. În plus, problemele pot să apară din cauza neînlocuirii la timp a filtrului de aer pentru habitaclu.

Alte componente ale circuitului electric al maşinii pot afecta şi ele funcţionarea suflantei. Defectarea generatorului poate supraîncărca sistemul electric, iar acest lucru va duce ulterior la defectarea suflantei. Acelaşi lucru se poate observa la simpla pornire a maşinii, deoarece sistemul va fi alimentat pentru scurt timp cu până la 24 volţi, ceea ce ar putea duce la supraîncărcarea suflantei. În anumite circumstanţe pornirea maşinii poate duce la defectarea suflantei, deoarece voltajul crescut al sistemului poate cauza un scurtcircuit.


SOLUŢIA RECOMANDATĂ:

Trei factori joacă un rol esenţial atunci când vine vorba de suflantă. Aceştia sunt: sistemul electric al maşinii, calitatea pieselor şi manipularea corespunzătoare a suflantei. Se recomandă înlocuirea suflantei odată la cel puţin opt ani. După această dată, creşte foarte mult riscul de defectare a acesteia. În timpul perioadei de funcţionare a suflantei este important ca aceasta să fie servisată cu regularitate. Cabinele cu interioare din plastic pot creşte gradul de umiditate şi condens, care, în cele mai grave situaţii, pot duce la rândul lor la apariţia ruginii în jurul periilor de cărbune.

La montarea suflantei e important ca rotorul să fie protejat, atât în timpul transportului, cât şi în timpul montajului. Chiar şi defecţiunile minore suferite de rotor pot face ca suflanta să îşi piardă echilibrul. O suflantă descentrată scoate zgomote puternice. De asemenea e foarte important ca şuruburile să nu fie strânse prea tare în timpul montajului, deoarece acest lucru poate duce la ruperea brăţărilor de plastic, iar drept urmare suflanta va începe să vibreze şi să scoată zgomote în habitaclu.

În plus, e foarte important să vă asiguraţi că siguranţa de schimb are amperajul corect. Dacă amperajul e prea mic, siguranţa se va arde, iar dacă e prea mare sistemul se va supraîncărca, ceea ce va duce la defectarea suflantei.