Conferință de înalt nivel organizată în sprijinul învățământului dual

Autonet Import, împreună cu alte companii care sprijină învățământului dual din România, a fost prezentă la  Conferința Educație Profesională de Calitate, Cheia Dezvoltării Sustenabile a Economiei Naționale. Evenimentul a fost organizat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, în parteneriat cu Asociația Specialiștilor Auto din România (ASAR), și a avut loc în 25 octombrie.

Sursa foto: Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă

Printre invitații conferinței, desfășurate la Palatul Victoria, s-au numărat, pe lângă organizatori și companii, invitați din partea Ministerului Educației, reprezentanți ai școlilor și ai altor instituții și organizații, atât din țară, cât și din străinătate, care colaborează în interesul dezvoltării învățământului dual sau profesional.

În ceea ce privește aspectele care trebuiesc îmbunătățite, a fost amintit faptul că există destui elevi care, după trei ani de învățământ dual, nu mai dau examenul de bacalaureat, concentrându-se mai mult pe meserie și îndepărtându-se de partea teoretică. De aceea, este în derulare un proiect de modificare a legislației pentru ca sistemul dual să fie introdus și în mediul universitar, asigurându-se astfel o rută completă de pregătire duală.

Alte dificultăți cu care se confruntă învățământul dual sunt legate de lipsa de promovare în clasele gimnaziale, fiind nevoie de o schimbare de mentalitate a unei părți a profesorilor, părinților și elevilor în privința promovării meseriilor. Dotarea școlilor cu manuale, laboratoare și materiale didactice este un alt punct în care mai este de lucru, însă, cel puțin în privința manualelor, a fost făcut un mare pas înainte prin aducerea, traducerea și editarea manualelor Europa Lehrmittel, din Germania. Aceste manuale sunt traduse în 35 de limbi și utilizate în toate colțurile lumii. Partea administrativă și cea legată de contracte cu care se confruntă învățământul dual este foarte anevoioasă, iar o soluție în acest sens o constituie digitalizarea.

În cazul domeniului auto, obiectivele urmărite pentru acest sistem de educație sunt legate, printre altele, de creșterea nivelului de pregătire a profesorilor și, implicit, a elevilor, actualizarea curriculei în funcție de nevoiele economiei, accesul elevilor și profesorilor la cele mai moderne mijloace didactice. În acest scop, s-au realizat, sau sunt în curs de dezvoltare, mai multe proiecte. Toate eforturile depuse pentru dezvoltarea învățământului dual au ca scop formarea unei forțe de muncă pregătită și motivată pentru firmele din domeniul auto din România.

Autonet Import este implicat în eforturile de reintroducere a învățământului dual încă de la început și, imediat ce s-a creat cadrul legislativ, a contribuit activ la înființarea de clase cu profil auto. Din 2020, Autonet Import sprijină elevi din cinci orașe: Satu Mare, Brașov, București, Cluj-Napoca și Suceava. Compania colaborează strâns cu instituțiile din domeniul educație, precum și cu angajatori din domeniul auto. De aceea, absolvenții își pot găsi rapid un loc de muncă potrivit, iar elevii care încă studiază, beneficiază de locuri de practică excelente.

Acest an școlar va fi primul în care vor absolvi clase sprijinite de Autonet Import în toate cele cinci orașe. Toți cei 204 elevi beneficiază de îmbrăcăminte și echipamentul necesar, examinări medicale și de medicina muncii, dar și de burse lunare din partea companiei. În plus, proiectul Autonet Import de învățământ dual este sprijinit și de importanți producători globali de componente și sisteme auto: Bosch, Brembo, Castrol, Gates, Mahle, Schaeffler, Textar și Varta.